Przepisy na co dzień
Łosoś w sosie koperkowym
Z mojego ostatniego bloga i aktualnego można wywniąskować, że lubie dania z łososiem. Jest prawda, bo jest on poprostu przepyszny. Dziś pokażę wam przepis który będzie wymagał więcej składników od poprzedniego dania lecz większość powinniśmy posiadać w kuchni. Składniki są wypisane poniżej:
-pokrojone kawałki surowego łososia
8 sztuk
-Bulionetka drobiowa Knorr
1 sztuka
-śmietana
250 gramów
-mąka
2 łyżki
-cytryna
1 sztuka
-pieprz
-posiekany koperek
1 pęczek
-woda
0.5 litra
-olej
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos: Kostkę bulionową drobiową Knorr rozpuść w 1/2 litrze wody i mąki, zagotuj. Dodaj pieprz, odrobinę soli, śmietanę, mąkę oraz koperek. Gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje, nieustannie mieszając (by nie powstały grudki).
Krok 2
Łososia umyj, posól, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny, po czym odstaw na 40 minut do lodówki.
Krok 3
Następnie usmaż łososia na maśle, włóż do szklanego naczynia i polej sosem. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.